Małże i żabie udka, czyli walentynkowe gotowanie Trefla Gdańsk

W przedwalentynkowy poniedziałek rywalizacja, która zwykle towarzyszy „gdańskim lwom” na parkiecie, przenosi się do kuchni, a po przeciwnych stronach blatu stanie trzech zawodników Trefla Gdańsk – Wojciech Grzyb, Dan McDonnell i Patryk Niemiec – wraz ze wspierającą ich grupą kibiców oraz partnerki siatkarzy – Katarzyna Grzyb, Pauline Acres (narzeczona Dana) i Karolina Slotta (dziewczyna Patryka), którym mocy dodawać będzie grupa kibicek. Podzieleni na damską oraz męską drużynę będą mieli niełatwe zadanie. Każdy team przygotuje walentynkowe danie oraz deser, które wybrali dla nich szefowie kuchni Hotelu Haffner. W poniedziałkowym menu znajdziemy małże i żabie udka oraz przepyszne włoskie desery, takie jak tiramisu czy panna cotta. Nie są to łatwe dania, dlatego w kuchni nad „lwią rodziną” będą czuwać doświadczeni zawodowcy: Łukasz Szczepaniak , Szef Kuchni Hotelu Haffner oraz Michał Wiśniewski, Szef Cukierni Hotelu Haffner.

Dwudziestka kibiców – 10 pierwszych pań i 10 pierwszych panów, którzy zgłoszą chęć udziału w akcji na fanpage’u Trefla Gdańsk w portalu Facebook – nie tylko wcieli się w rolę sędziów, ale też wybierze dla każdej drużyny po pięć z kilkunastu składników zaproponowanych przez szefów kuchni. Zdecydowanie ważna będzie więc praca zespołowa, by zgodnie i szybko uzgodnić, co jest potrzebne do przyrządzenia 7,5 kg żabich udek oraz 2,5 kg małż, które dostarczy firma Royal Seafood, a następie słodkości, które przygotowywane będą dzięki uprzejmości firmy Bałtyk. Nad kucharską rywalizacją czuwać będzie natomiast bardzo dobrze znany z meczów w „jaskini lwa” spiker Michał Rudnicki. Walentynkowego klimatu dodadzą skrzypaczka Ewa Hermann, a także wszystkie miłosne akcenty, które zagoszczą tego dnia w Hotelu Haffner. Wspólne gotowanie rozpocznie się w poniedziałek o godz. 10 i potrwa do godz. 12 (Kasia i Wojtek Grzyb ze względu na inne obowiązki będą w nim uczestniczyć do godz. 11).