Piotr Nowakowski znany jest nie tylko ze świetnej gry, ale też swojego zdrowego stylu życia. Nie bez przyczyny często mówi się o nim „fit Pit”. Środkowy zwraca bowiem uwagę nie tylko na jakość treningów, ale też na to, co znajduje się na jego talerzu. Podobnie postępuje zresztą lwia część ekipy „gdańskich lwów”. We wtorek w restauracji Hotelu Haffner mistrz świata z 2014 roku razem z rozgrywającym Michałem Kozłowskim sprawdzą dwa świąteczne przepisy. Bardziej nowoczesny na krewetki smażone z czosnkiem, warzywami na chrupko z dodatkiem sosu sojowego, białego wina i masłem, a także tradycyjny na karpia z dodatkiem płatków migdałowych, maślanym puree z szalotką oraz tradycyjną świąteczną kapustą z grzybami. Dania te wybrali kibice za pomocą głosowania na fanpage’u klubu w serwisie Facebook. Propozycje, które odpadły to dorada przekładana warzywami julenne oraz marynowana ośmiornica. Co ciekawe, sami zainteresowani także głosowali na zwycięskie krewetki.
„Gdańskie lwy” gotować będą pod egidą Szefa Kuchni Hotelu Haffner Łukasza Szczepaniaka, który już od blisko 15 lat zachwyca gości z całego świata serwowanymi potrawami. 120 krewetek i 5 kg karpia dostarczy z kolei firma Royal Seafood. Przyrządzonych przez zawodników potraw skosztują natomiast przedstawiciele Klubu Kibica Trefla Gdańsk oraz fani, którzy okazali „lwie serce” pomagając przy prowadzeniu akcji „doLEWamy do pełna”, angażując się w jej organizację. Gotowanie rozpocznie się o godz. 10, a wspólny posiłek już 60 minut później. Szef kuchni Hotelu Haffner zapewnia, że tyle czasu wystarczy „gdańskim lwom” na przyrządzenie mistrzowskich dań. Piotr Nowakowski i Michał Kozłowski podzielą się ze wszystkimi fanami sprawdzonymi przez siebie przepisami, tak by przed Świętami każdy mógł przyrządzić dokładnie taką samą potrawę.
Trzymajcie kciuki za efekty!